Prírodná školská záhrada, ktorá slúži na výučbu, rozvíjanie medzipredmetových vzťahov a zdokonaľovanie pestovateľských zručností žiakov.

Na konci septembra sa 50 učiteľov, riaditeľov i zástupcov verejnosti zúčastnilo Túlavého autobusu, ktorý zastavoval špeciálne v Záhradách, ktoré učia zrealizovaných základnými školami na Sliači, v Badíne a dvakrát v Dolnom Kubíne.

Účastníci jednodňového turné tak prechádzali pomedzi vyvýšené záhony vytvorené z paliet či starých švédskych bední, okolo bylinkových špirál, jazierok či periodických mlák. Videli aj netradičnejšie prvky pre výučbu, ako sú slnečné hodiny, hmyzí hotel, meteostanica či záhradná sušička byliniek.

Mali tak možnosť nielen si  záhradné prvky rôznych tvarov, farieb a využitia pozrieť, ale zažiť na nich aj drobné ukážky praktického vyučovania. Žiaci na ZŠ Sliač extrahovali na chémii rastlinné farbivá, či určovali rôzne tvary a funkcie mrakov na oblohe. V Badíne sa zasa druháci učili tvoriť vety na slovenčine v dažďovej záhrade a výučba angličtiny prebiehala cez podzemný telefón. V Dolnom Kubíne hľadali najmenší žiaci na svojej záhrade prvky začínajúce na rôzne písmená v abecede, a to dokonca rovesníckym vyučovaním.

Ak ste nemali možnosť zúčastniť sa túlavého autobusu priamo, inšpirujte sa aspoň fotkami v galérii pod článkom.

Turné sa uskutočnilo vďaka podpore generálneho partnera projektu - IKEA.

Foto: Soňa Čermáková