Prírodná školská záhrada, ktorá slúži na výučbu, rozvíjanie medzipredmetových vzťahov a zdokonaľovanie pestovateľských zručností žiakov.

Pre vytvorenie Záhrady, ktorá učí, nie ani tak potrebný veľký školský pozemok ako skôr nadšenie a kreativita učiteľov a žiakov. Presvedčila sa o tom i Stredná odborná škola obchodu a služieb v Martine, ktorá premenila malý, roky nevyužívaný priestor átria na edukačno-relaxačnú zónu pre celú školskú komunitu.

Aj napriek obmedzeniam, ktoré so sebou priniesli protipandemické opatrenia, sa vďaka spolupráci pedagógov, študentov a ostatného personálu školy podarilo počas necelého roka 2020 v átriu vybudovať vyvýšené záhony, hotel pre ježka, jazierko s výsadbou okrasných rastlín, altánok s grilom, paletové sedenie, stolíky pre spoločenské hry, knihobúdku či nádrž na zachytávanie dažďovej vody. Nechýbala tiež výsadba ovocných stromčekov a kríkov, okrasných rastlín a byliniek.

„Všetky tieto novovybudované prvky sme starostlivo premysleli tak, aby boli aplikované na potreby jednotlivých všeobecnovzdelávacích a odborných predmetov,“ hovorí učiteľka Janka Miľanová, koordinátorka projektu na SOŠ v Martine.

Pedagógov teší, že projekt veľmi oslovil aj študentov, ktorí sa ochotne a v rámci možností snažili podať pomocnú ruku a dotiahnuť práce spolu s „dospelákmi“ do úspešného konca.

„Z môjho pohľadu sa školské átrium podarilo zmeniť na miestnosť v ktorej sa každý študent môže cítiť príjemne. Verím, že keď bude aktuálna situácia lepšia, budeme môcť átrium využívať aj na vzdelávanie, čo ocení veľa žiakov.“ Študentka Laura, 2. ročník

Podľa vedenia školy na pomocné ruky v záhrade nebolo nutné dlho čakať, zvedavosť sa pretavila do záujmu pomôcť.

„Pre mňa je tento projekt nie len Záhrada, ktorá učí, ale aj Záhrada, ktorá nás spojila. Vidím do átria z mojej kancelárie a vždy ma veľmi poteší, keď tam vidím mojich kolegov, ako sa tešia z toho, čo sme spoločnými silami a s tak malými nákladmi vybudovali. Nie vždy je to len o peniazoch,“ hodnotí výsledok Mgr. Danka Černáková, riaditeľka školy.

atriumsosmartin