Prírodná školská záhrada, ktorá slúži na výučbu, rozvíjanie medzipredmetových vzťahov a zdokonaľovanie pestovateľských zručností žiakov.

Pripravte si osviežujúci nealkoholický nápoj Májito s medom. Recept vám prináša Záhrada, ktorá učí v rámci Mesiaca učenia vonku.

Základné ingrediencie (1 nápoj - 0,33 l):

  • mäta zo záhrady (4-5 lístkov)
  • limetka (1/2 ks)
  • trstinový cukor (ČL)
  • med (ČL)
  • sódovka
  • ľad

Alternatívne ingrediencie:

Limetky môžeme nahradiť bio-citrónmi, sódovku minerálkou, záhradnú mätu čerstvými listami alebo predpestovanou bylinkou z obchodu.*

Mesiac učenia vonku (9)

Príprava:

V mrazničke si vopred necháme pripraviť kockový ľad a v chladničke si vychladíme vodu do výrobníka sódy. Limetky dobre umyjeme v horúcej vode, špeciálne ak boli citrusy vystavené chemickému ošetreniu.

1.

Okraj pohára potrieme šťavou z limetky, ktorý následne krúživým pohybom otláčame v plytkej nádobke s trstinovým cukrom.

Mesiac učenia vonku (6)
2

2.

Do cukrom zdobeného pohára vložíme 4-5 natrhaných lístkov mäty, pridáme na štvrtinky narezanú polovicu limetky a približne jednu zarovnanú čajovú lyžičku medu.

3.

Zmes v pohári rozmliaždime dreveným mažiarom (ako účinný nástroj sa osvedčila i drevená lyžička na med). Cieľom tejto aktivity je vytlačiť z limetky šťavu a uvoľniť mätovú arómu.

4.

Následne pohár naplníme kockovým ľadom. Pomocou eko-slamky ním môžeme v pohári niekoľkokrát zakrúžiť - lepšie nám vychladí pohár.

3

5.

Pohár zalejeme čerstvo pripravenou sódovkou, prípadne vychladenou minerálkou. Obsah pohára premiešame lyžičkou.

6.

Z druhej polovice limetky odkrojíme koliesko a do jeho dužiny zapichneme odstrihnutý vrcholec mäty. Koliesko s mätou opatrne položíme na povrch nápoja a podľa ľubovôle jemne posypeme trochou trstinového cukru.

4

7.

Cukrom zdobený okraj pohára poteší najmä deti, pre komfortnejšie pitie však môžeme použiť kovovú alebo drevenú slamku.

Chcete viac?

Pred zaliatím pohára sódou pridajte k ľadu ovocie - vhodné sú napríklad maliny, jahody alebo kúsky pomaranča.

Mrazené ovocie vám môže poslúžiť ako náhrada ľadu.

Stále málo sladké? Krásne farby Májitu vyčarujete s barmanskými sirupmi - sirup stačí zľahka poliať na hotový nápoj.

Svieži máj v záhrade!

*Predpestované bylinky zo supermarketov, akou je napríklad mäta, sú často náchylné na rýchly úhyn. Zabezpečte jej dostatok pravidelnej pôdnej vlahy cez črepníkovú misku a umiestnite do polotieňa. Rastlinka po otrhaní lístkov dorastie a nebudete musieť dokupovať ďalšiu.